Dédelgetve


Fekete Béla és családja Petőfiszálláson termeszt rozsot és tritikálét. Az 5-6 pH értékű, néhány aranykoronás, homokos talaj jelentős tápanyag-utánpótlásra szorul. A szántón a fekete földrétegen 60 centis ráhordott homokréteg található. A talajvíz a környéken körülbelül három méterre a felszín alatt húzódik.

Dédelgetve
„A kérdés itt tulajdonképpen az volt, hogy lehet-e a semmiből valamit csinálni. Úgy döntöttem, kísérleti jelleggel feláldozok rá 13 hektárt és némi pénzt, hogy megtudjam, termővé tehető-e a sivatag” – kezdi a vállalkozó kedvű fiatalember. A szalmát a földön hagyja aratás után. Azt követően hektáronként 50 tonna szarvasmarhatrágyával javítja a minőségét. Ezen kívül egy félhektáros területen a kecskeméti Bácsvíz Zrt. komposztüzemének termékét teríti szét. A megyeszékhelyen található cég szennyvízből kinyert, komposztanyagokból előállított talajjavító termékétől sokat vár Fekete Béla. „Hektáronként 10 tonnára lenne szükség belőle, de mivel ez 70 ezer forintba kerülne, egyelőre csak fél hektáron próbálom ki. Nem helyettesíti a szerves trágyát sem, azzal együtt fejtheti ki a hatását. Továbbá tervezek még foszfor- és káliumfeltöltést, mert ezt is igényli a terület” – teszi hozzá. A talaj rendbehozatala évekig is eltarthat, igazi beruházásszámba megy. „Azt remélem, hogy három év múlva már lesz annyi élet a talajban, hogy pusztán trágyával és lombtrágyával szép eredményeket érjek el”. Azokban az években, amikor nem szervestrágyáz, zöldtrágyanövényt vet. A pillangósok legalább egy évig szóba sem jöhetnek, hiszen az elgazosodott vetésterületet Mustang Fortéval kezelték. Valószínűleg repce és mustármag keveréke kerül majd a földbe aratás után, augusztusban. Ezt tavasszal a terv szerint napraforgó követi. Petőfiszálláson nem okozott nagy gondot a többnapos, intenzív, májusi esőzés. Ebben – egyebek mellett – meghatározó szerepet játszott a birtokot körülölelő, négy méter mély vízelvezető csatorna. „A megdőlés fenyegethette volna a vetést, de kísérleti jelleggel szilíciumkezelést és lombtrágyát is kaptak a kalászosok, így ez nem következett be” – mondja a gazda. Vetés előtt alaptrágyaként egy kénnel, kalciummal és magnéziummal dúsított komplexet kaptak a növények (NPK 6/12/24/8S+Ca+Mg). A csávázott GK Szemes vetőmag PrimSeed magtrágya-bevonatot is kapott. Az őszi lombtrágyázás 3-4 leveles állapotban Polonvit Gabona, Mikrovit Réz és a kísérleti BioGreen alkalmazásával történt. A tavaszi fejtrágyázást két ütemben végezték. A gombabetegségek ellen megelőző jelleggel permeteztek, így a májusi esőzés után fertőzést nem tapasztaltak. Tavasszal több alakalommal is lombtrágyáztak Mystic Próval, illetve Tytanittal. Utóbbinak tulajdonítja a gazda, hogy extra méretű kalászok fejlődtek. Jutott még a lombra Hydropon Mikro Plus és Optysil is. „Szerencsénk is volt: a csapadékos időszak a virágzás után érkezett” – örvend Fekete Béla, aki a termést a környékbeli víziszárnyas-, illetve szarvasmarhatartóknak adja el. Úgy becsüli, az idei rozstermés 3 tonna körül alakulhat.

Szilajon
A Mezőgazda Kft. Bugacon mintegy 800 hektáron termeszt őszi kalászosokat. Ebből nagyjából 350-450 hektáron vetnek rozsot, illetve tritikálét. Farkas Károly, a társaság mezőgazdász szakembere szerint ezek a növényi kultúrák a Bugac környéki homokos talajon a termőterület összetételéhez képest egészen elfogadható termésátlagokat képesek produkálni. „A tritikálé 4-5 tonna, de a rozsból is be lehet takarítani hektáronként 2-2,5 tonnát. A tritikálénak viszonylag jó a piaca, aránylag könnyen találunk rá vevőt. Ráadásul az ára nem sokkal maradt el a búzáétól. A rozs már jóval kisebb érdeklődésre számíthat” – teszi hozzá Farkas Károly. A szakember azonban hangsúlyozza, a vetésváltáshoz mindenképpen szükség van erre a kalászosra is. Nem lehet nagyon válogatni a váltónövények között, mert a kukorica ebben a régióban nem termeszthető érdemi nyereséggel. A tritikálén, rozson kívül még a napraforgó, a repce és a többi kalászos jöhet számításba. Itt május végén három nap alatt 60 milliméter csapadék áztatta a vidéket. A bugaci gazdaságnak már nagyon kellett az eső a téli aszály után. Igaz, a mélyebben fekvő területeken május második felében, még itt is állt a víz. De a háromnapos áztató esőnek inkább az előnyeit élvezhette az agrártársaság. A kukoricának, napraforgónak a legjobbkor jött az égi áldás. „Nálunk a rozs és a tritikálé elsősorban a vetésforgó miatt szerepel az agrárgazdaság portfóliójában. Ezért nem kényeztetjük sem fejtrágyával, sem lombtrágyával, sem másképp.”
Telefon: (76) 372 523