Ez nem CSAK műtrágyázás


Egy termesztéstechnológia sikerét számos szer, eszköz, szaktanácsadó, maga a talaj, a vetőmag befolyásolja. Ezek kiválasztásának szempontjairól és a döntés súlyáról a szezon előtti utolsó pillanatban beszélgettem Patyi Rolanddal, az Altoterra Kft. egyik ügyvezetőjével.

Fél évvel ezelőtt az Újszilvási műtrágyakeverő avatásán egy teljesen új filozófiáról, és az ehhez kapcsolódó új termékek bevezetéséről beszélgettünk. Hol tart az Altoterra azóta?

Ez nem CSAK műtrágyázás​Inputanyag-kereskedőként lehetőségünk van rálátni a gazdálkodók szokásaira, a műtrágyahasználat okára, módjára. Az a tapasztalatunk, hogy a mennyiségi szemléletet az okszerű táp anyag-gazdálkodás kezdi felváltani. Már csak azt kell eldönteni mi számít oknak,és mi legyen a cél. Vajon a talajt feltöltve a lehető legnagyobb hozamot szeretnénk elérni, gyakorlatilag bármi áron, vagy a gazdaságosságot is figyelembe véve próbáljuk az optimumot kihozni a növényből, a talajból, magából a gazdálkodásunkból?

2008-ban kezdtünk el inputanyag-forgalmazással foglalkozni, de hamar rájöttünk, hogy nem lesz elég „csak” forgalmazónak lennünk, egynek a sok közül. Az imént említett fél évvel ezelőtti rendezvényen is az egyediségen, a személyre, azaz az adott növényre és talajra illeszkedő műtrágya keverékek előállításán volt a hangsúly. Az egyedi termékkel maga a termelő tud majd egyedit alkotni,a saját körülményeihez alkalmazkodva, a helyi adottságokat kihasználva. Az egyedi ajánlatok mellett újtermékek is szerepelnek az idei kínálatban?
- Igen, több termék családdal is készültünk a szezonra. Nem új keletű dolog pl. a titánium növényekre gyakorolt hatása. Ezt a 80-as években már Pais professzor bebizonyította, sőt Titavit néven szabadalmaztatta is azt a biostimulátor hatású lomb trágyát, ami javította a növények környezeti stresszel és kórokozókkal szembeni ellenálló képességét. Ma már Tytanit néven elérhető ez az általunk is forgalmazott készítmény, ami a növények számára felvehető formában tartalmaz titániumot, növelve a beporzás intenzitását, ezáltal a termésmennyiséget és nem utolsó sorban javítva a minőséget. A lomb trágya a piacon lévő legtöbb növény védőszerrel kijuttatható, búzára, zöldségekre és gyümölcs re is.

Ma már az is közismert dolog, hogy a foszfortrágyázás hatására a növények jobban tolerálják a környezeti terhelést. Mi nem a kijuttatott foszfor mennyiségét szeretnénk növelni, hanem azt elérni, hogy az adott mennyiségből minél többet felvehessen a növény. LuminoPRO műtrágyánkat ennek okán polimerizált foszforral tettük még hatékonyabbá.
Míg a hagyományos műtrágyák foszfortartalmának csak 25%- a hasznosul, addig a Lumino PRO-ban lévő Pro-Phos védett formában tartalmazza a foszfort, így 70-90%-a felvehető a növények számára, ezáltal a kijuttatandó műtrágya mennyiség is csökkenthető. A Plonvit mikroelemeket tartalmazó lombtrágya termékcsaládunk egy széles körben alkalmaztató készítmény, amely a gabonától kezdve szinte minden növényi kultúrában ideális. A növény specifikus folyékony PLONVIT műtrágyáink, megfelelő arányban összeállított mikroelemeket tartalmaznak, melyek mennyisége és aránya remekül igazodik a különböző növénytípusok tápanyag utánpótlási követelményeihez. Céljuk, hogy növeljék a terméshozamot és javítsák a hozam minőségi paramétereit.

Az Altoterra partnerei azonban nemcsak egy-egy biostimulátor vagy egy jól bevált műtrágya miatt ragaszkodnak Önökhöz. Mi a népszerűség magyarázata?
Az igazi ok mégis a termék. Olyan gyártókkal állunk kapcsolatban,akiknek a termékeiért mi is vállaljuk a felelősséget, a visszatérő vásárlóink is a döntéseinket igazolják. Tehát elsősorban a termék a kulcs. Termékkínálatunkkal minden hazai növény kultúra teljes tenyészidőszakát le tudjuk fedni, sőt, ehhez mindenesetben termesztéstechnológiát, valódi szaktanácsadást tudunk nyújtani. Ettől lesz növényre és személyre szabott, a termelés céljához és körülményeihez igazított a tápanyag után pótlásunk.
Sándor Ildikó