top of page

Az őszi vetés nyertesei: erős növények Primseed® magtrágyával


Miért szükséges az őszi kalászos gabonafélék vetőmagját a gombaölő csávázószer mellett Primseed® magtrágyával is kezelni?

 

Minden lehetőséget meg kell ragadnunk a jövedelmezőbb növénytermesztés érdekében. A sikeres növénytermesztés kulcsa az előrelátás és a hatékony megoldások alkalmazása, Legtöbb esetben már a kezdetekben nagyrészt eldől, hogy mire számíthatunk a betakarításkor, az elmaradt beavatkozás kapcsán a későbbiekben csak bánkódhatunk. Ezért fontos, hogy már a vetésnél gondoskodjunk a növények optimális tápanyagellátásáról, hiszen ez meghatározza a későbbi termés mennyiségét és minőségét.

 

Kifejezetten a kalászosok igényeire kifejlesztve

 

Az őszi búza és az őszi árpa vetőmagjai nem tartalmazzák azt a mennyiségű tápanyagot, amely biztosítani tudná a megnövekedett termésszint igényhez szükséges kezdeti robbanásszerű fejlődést. A csírázó magvak pici gyökérzete nem képes elérni a talajban lévő összes tápanyagot még optimális körülmények között sem.

 

Erre a kihívásra született meg a Primseed® magtrágya, ami a kalászosok igényeinek megfelelően, 100%-ban vízoldható formában tartalmazza az induláshoz szükséges valamennyi tápanyagot. Ráadásul ezek a tápanyagok olyan összetételben és formában vannak a termékben, mint a mag szikanyagában. Tehát olyan, mintha plusz szikanyaggal látnánk el a csíranövényt. A zöldségtermesztésben használt drazsírozással szemben- ahol a tápanyagok só-formulában kerülnek felvitelre- ebben az esetben még kedvezőtlen körülmények esetén sincs csírakárosítás. Összetételének köszönhetően nem, hogy káros hatása nincs a csírázásra és kelésre, hanem egyértelműen pozitívan hat az indulásra.

 

 

Intenzívebb kelés és fejlődés

 

A jobb tápanyagellátottságnak köszönhetően felgyorsul a növények kelése, intenzívebb lesz a kezdeti fejlődés. Csírázáskor kedvezőtlen körülmények esetén – szárazság/belvíz, hideg időjárás– növekszik a növények ellenállóképessége ezen faktorokkal szemben. Lengyelországi kutatóintézeti vizsgálatok alapján a kezelés hatására növekszik a csírázási százalék, a zöldtömeg és a betakarított terméseredmény is mérhetően nagyobb.

 

A Primseed® magtrágya nemcsak a tápanyagok szempontjából kiváló választás, hanem festékanyagot és tapadásfokozót is tartalmaz, így a kezelt vetőmag színe élénkebb lesz, és csökken a porképződés kockázata a vetőgépbe töltéskor.

 

A sok pozitív hozzáadott érték ellenére a Primseed® magtrágya használata mindössze néhány 100 Ft-tal emeli meg a kalászos termesztésének hektárköltségét. A Primseed® magtrágya könnyen keverhető a kalászosok csávázására engedélyezett készítményekkel, így egyszerűen integrálható a meglévő termesztési stratégiába.

 


Ha a maximális terméshozam és minőség elérése a cél, akkor érdemes fontolóra venni a Primseed® magtrágya használatát az őszi kalászos gabonafélék termesztése során. Ezzel a hatékony és költséghatékony megoldással végre garantáltan növelhető a terméshozam.

 

További információért keresse munkatársainkat!







Comments


bottom of page